10/2023 | 3 minúty čítania

Likvidácia drevomorky a húb

Drevokazný hmyz a jeho likvidácia: 4 metódy, ktoré vám zachránia strechu nad hlavou

Trámy, podlahy, nábytok, debnenie – to všetko vo vašom dome môžu napadnúť larvy drevokazného hmyzu (používa sa tiež výraz drevokazové). Larvy pri konzumácii dreva prevŕtavajú v krovoch a dreveniciach chodbičky a tým znižujú pevnosť dreva a nosných drevených prvkov. Prečítajte si, akými spôsobmi sa môžete nepozvaných hostí zbaviť.

Prítomnosť drevokazných lariev spoznáte – okrem chodbičiek po odpadnutí vrchnej vrstvy dreva – podľa:

chrúmanie a vŕzganie (vzniká postupným sadaním krovov a strechy),

hromadiacich sa pilín pri napadnutom dreve (tzv. požerová drvina),

výletových otvorov (v závislosti od druhu hmyzu majú priemer od 0,8 do 3 mm),

• prítomnosti dospelých jedincov (chrobákov).

Medzi najrozšírenejšie druhy drevokazného hmyzu patrí tesárik a červotoč. Drevené stavby či nábytok ale napáda aj potemník, hrbohlav parketový alebo drevokaz čiarkovaný.

Larvy týchto drevokazných organizmov sa vyžívajú v dreve s vlhkosťou aspoň 10%. Niektoré (napr. červotoč umrlčí) potrebujú pre svoj vývoj asi 18% vlhkosť – a napr. larvy červotoča prúžkovaného sa liahnu len pri vlhkosti presahujúcej 45%.

Vývoj lariev trvá niekoľko rokov – líši sa podľa vonkajších podmienok (tepla, vlhkosti) a druhu hmyzu. Väčšinu tejto doby larvy nábytok, debnenie či krovy ničia. Na jeseň a v zimných mesiacoch hmyz svoju aktivitu obvykle utlmí na minimum, aby sa na jar vrátil v plnej sile.

Likvidácia drevokazného hmyzu plynom

Plynovanie hmyzu (tzv. fumigácia) je pomerne účinným spôsobom, ako sa nezvaných drevokazných hostí v dome zbaviť. Používa sa napr. aj v skladoch surovín alebo v potravinárskych vagónoch.

Vysoká účinnosť plynovania so sebou však nesie vysoké náklady. Objekt je nutné kompletne hermetizovať a od okolia oddeliť stanom; je potrebné najať ostrahu, rozvesiť výstražné značky a po aplikácii niekoľko týždňov počkať, až plyn vyprchá. Na ničenie hmyzu fumigáciou sa totiž spravidla využíva kyanovodík alebo sírovodík – a obe tieto zlúčeniny sú prudko jedovaté aj pre človeka.


Likvidácia tesárika a ďalších druhov náterom

Pri tomto spôsobe hubenia sa používa silný insekticíd, látka, ktorá drevokazný hmyz usmrcuje. Odstránenie drevokazov natretím môžete použiť pri nábytku či podlahách. Pri trámoch však insekticíd neprestúpi do hĺbky – naopak larvy prinúti k migrácii do stredu strešných krovov, kde začnú likvidovať doposiaľ nedotknuté drevo.

Natretie nábytku či podláh je lepšie prenechať profesionálovi. Vie, koľkými vrstvami je potrebné drevo natrieť a aké časové rozostupy medzi jednotlivými nátermi dodržať (líšia sa okrem iného podľa typu dreva). Zručný odborník tiež dokáže hubicu látku naniesť tak, aby napr. na povrchu skríň nevznikali po zaschnutí nevzhľadné šmuhy.

Likvidácia drevokazného hmyzu mikrovlnami

Pri hubení mikrovlnami sa hmyz likviduje zahriatím na teplotu cez 90 °C. Využívajú sa k nemu silné generátory žiarenia. Tento spôsob hubenia má niekoľko výhod:

• nie je nutné do vŕtania vŕtať otvory,

• hubiaci efekt je okamžitý,

• drevo sa pôsobením mikrovĺn nezahrieva.

Vďaka tomu je ošetrenie mikrovlnami (služba mikrovlnná likvidácia drevokazných organizmov) vhodné napr. pre likvidáciu lariev v nábytku. Naopak sa príliš nehodí pre silné trámy.

Likvidácia drevokazného hmyzu chemickou impregnáciou

Metóda vhodná na likvidáciu tesárika, červotoča a ďalších drevokazov v trámoch alebo vrúbľovanie. Jej princíp je jednoduchý: do dreva sa v presných rozostupoch navŕtajú malé otvory a do tých sa tlakovou pištoľou vstrekuje insekticíd (služba chemická likvidácia drevokazného hmyzu ).

Látka na ničenie hmyzu je väčšinou zmiešaná s fungicídom, ktorý likviduje podhubie a spóry drevokazných húb (napr. trámovky či drevomorky).

Na priebeh aplikácie insekticídu tzv. vysokotlakovou injektážou sa pozrite tu:

impregnácia dreva drevokazny hmyz blog clanok

Obrovskou výhodou impregnácie pod vysokým tlakom je pevné naviazanie hubnej látky na štruktúru dreva. Vďaka tomu sa impregnácia nevymýva a desiatky rokov spoľahlivo bráni návratu drevokazných škodcov do chalupy či domu.

Vysokotlakovú impregnáciu nikdy nevykonávajte sami – hrozí nevratné poškodenie krovov, príp. celej štruktúry objektu.

Odporúčanie spokojných
zákazníkov

Požiadajte o konzultáciu

Nie ste si istí, či vám strechu nad hlavou neničí drevokazný hmyz a huby? Pošlite nám fotografie a správu - ozveme sa vám do 2 pracovných dní a poradíme vám, ako postupovať. Za obhliadku nehnuteľnosti (bez odbornej správy) účtujeme 60 €.

V akútnych prípadoch okamžite zavolajte na +421 918 080 279 alebo na +420 777 596 093.

Nahrávanie fotografií