07/2023 | 3 minúty čítania

Likvidácia červotoča: podľa čoho ho poznáte a ako sa ho zbavíte?

Narúša vašu dovolenku na chalupe nočné chrumkanie a jemné ťukanie? Pravdepodobne ste sa stali obeťou červotoča, ktorý je vedľa tesárika a drevokazných húb najzavilejším nepriateľom chatárov aj majiteľov ďalších stavieb. V článku vám prezradíme, podľa čoho červotoča spoľahlivo spoznáte aj akými spôsobmi ho zlikvidovať.

Hneď na úvod treba povedať, že ako červotoče neoznačujeme jedného, ale hneď niekoľko druhov hmyzu z rodu červotočovitých. Na druhovom zaradení ale príliš nezáleží – životný cyklus až 6-milimetrových lariev červotoča je podobný.

Malé larvy sa prežierajú drevnou hmotou, vytvárajú chodby a spletité bludiská a postupne narúšajú stabilitu dreva. Ich obľúbenou pochúťkou je hlavne mäkké drevo – prevažne z ihličnanov, topoľa alebo brezy, trúfnu si ale aj na buk.

Svojím apetítom dokáže červotoč postupne zničiť skrine či komody. V podkroví zase narúša stabilitu trámov, čo vedie (v lepšom prípade) k postupnému sadaniu strechy. Ak napadnutie červotočom nebudete riešiť a necháte situáciu zájsť ďaleko, môže dôjsť až k zrúteniu podkrovia.

4 známky prítomnosti červotoča

To, že vám v dome hlodá červotoč, poznáte podľa nasledujúcich prejavov:

1) V nočných hodinách si všimnete chrúmanie, ktoré pripomína tikot hodín. Vzniká opakovaným narážaním lariev na pevnú drevnú hmotu, ktorou sa ešte nestihli prehrýzť. Pri odpadnutí vrchnej vrstvy si môžete všimnúť mliečne sfarbené larieve.

2) V dreve napadnutom červotočom narazíte na tzv. výletové otvory s priemerom až 2 mm. Dospelý červotoč sa nimi dostáva von, keď po jednom až troch rokoch (tak dlho trvá jeho životný cyklus) dospeje.

3) Zaregistrujete dospelé chrobáky červotoča. Nie je ľahké ich spoznať – jednotlivé druhy sa od seba líšia. Asi najrozšírenejším je 4 mm dlhý červotoč prúžkovaný; na krovkách má (ako napokon napovedá jeho názov) typické prúžky. Červotoč umrlčí má o niečo väčší, hnedé telo so zlatistým nádychom na konci hlavy.

4) Pod napadnutým drevom objavíte jemné piliny. Ide o tzv. požerovú drvinu, ktorú larvy vytvárajú pri svojej ceste trámom.

Pozor, od jesene do jari larvy červotoča zimujú a nie sú aktívne. To ale neznamená, že by zmizli – na jar môžu udrieť s o to väčšou silou a treba problém červotoča urýchlene riešiť.

foto likvidácia červotoča
Zľava doprava: larva červotoča, výletové otvory, dospelý jedinec červotoča prúžkovaného. Zdroj: wikipedia.org, pixabay.com

Ako sa zbaviť červotoča?

Hoci sú larvy červotoče pomerne citlivé na teplo (veľkú časť z nich zahubí už teplota okolo 30 °C), nespoliehajte sa na leto – ani pri tropickej horúčave sa drevo na túto teplotu neprehreje. Podobne ako u tesárika, aj u červotoča je najúčinnejším nástrojom prevencie. Spočíva v napustení dreva insekticídom, ktorý je pre hmyz toxický.

Pokiaľ už ale k napadnutiu došlo, je na mieste skombinovať chemickú likvidáciu s mikrovlnným žiarením, ktoré ničia larvy teplom.

Impregnácia dreva

Insekticíd na ničenie lariev drevokazného hmyzu nájdete v každom väčšom hobby markete alebo drogérii. Problémom ale môže byť jeho aplikácia. Môžete samozrejme natrieť trámy, látka ale prestúpi len kúsok pod povrch a zaženie larvy hlbšie, k stredu trámu.

Naozaj účinné je vstrekovanie roztoku do dreva pod vysokým tlakom, ktoré poskytuje mnoho profesionálov (služba chemickej likvidácie drevokazného hmyzu). Do napadnutého trámu sa najskôr navŕtajú malé otvory, ktorými potom odborník špeciálnou násadou vstrekuje hubicu látku pod tlakom okolo 30 barov. Insekticíd prestúpi drevom a naviaže sa naň. Pokiaľ larva takto ošetrenú hmotu zožerie, rýchlo sa otrávi a zahynie.

Vysokotlakovú impregnáciu vždy zverte do rúk skúseného odborníka. Pri neodbornej aplikácii môžete spôsobiť viac škody ako úžitku!

Mikrovlnná likvidácia

Mikrovlnné ožarovanie je vhodné použiť v prípadoch, keď je drevo červotočom vysoko premorené a je nutné konať hneď. Mikrovlny sú ideálne na likvidáciu drevokazného hmyzu v starožitnom nábytku, pretože účinkujú aj bez navŕtavania.

Pri trámoch je po mikrovlnnom ošetrení dôležité použiť chemickú impregnáciu, ktorá funguje ako prevencia až po dobu 12 rokov.

Odporúčanie spokojných
zákazníkov

Požiadajte o konzultáciu

Nie ste si istí, či vám strechu nad hlavou neničí drevokazný hmyz a huby? Pošlite nám fotografie a správu - ozveme sa vám do 2 pracovných dní a poradíme vám, ako postupovať. Za obhliadku nehnuteľnosti (bez odbornej správy) účtujeme 60 €.

V akútnych prípadoch okamžite zavolajte na +421 918 080 279 alebo na +420 777 596 093.

Nahrávanie fotografií