07/2023 | 3 minúty čítania

Drevomorka: ako ju zlikvidovať a prečo nepoužívať dezinfekčné činidlá?

Drevokazné huby patria medzi častých domácich škodcov, ktorí dokážu pomerne rýchlo zničiť drevené podlahy a trámy. Najznámejším zástupcom týchto húb je drevomorka, ktorá vytvára výrazné, žlto-oranžové plodnice s bielym okrajom a v ideálnych podmienkach dokáže svoj priemer zväčšiť o 2 cm denne. V článku sa dozviete, ako sa tohto cudzopasného organizmu zbaviť a ako zabrániť jeho návratu.

Obľúbenou potravou drevomorky je mäkké drevo. Najčastejšie napadá opracovaný materiál z ihličnanov a mäkkých listnatých stromov (jedľa, gaštan, platan). Vďaka absencii kôry sa huba svojimi vláknami ľahko dostane k lignínu a celulóze, rozloží ich na jednoduché cukry a tie následne vstrebe.

Na drevomorku často narazíte v starších objektoch, ktoré dlho neprešli náležitým ošetrením. Objavuje sa pod drevenými podlahami a na trámoch, výnimkou ale nie je ani murivo - aj do neho dokáže cudzopasná huba preniknúť.

Častou príčinou, prečo sa vo svojom dome s drevomorkou trápite, je zlé prevedenie stavby, predovšetkým izolácia. Pokiaľ nie je dostatočná, môže do objektu zatekať; a naopak, pri zle vykonanom zaizolovaní voda na dreve kondenzuje.

Pre drevomorku nie je problém sa k potrebnému vlhku dostať. Svoje vlákna dokáže natiahnuť až do niekoľkometrovej dĺžky a napojiť sa napr. na vodný tok v blízkosti napadnutého objektu.

V ideálnych podmienkach rastie huba veľmi rýchlo a nezriedka dosahujú jej plodnice aj viac ako metrového priemeru. Tie navyše vylučujú veľké množstvo žltkastých spór, ktoré u citlivých jedincov vyvolávajú podráždenie a alergickú reakciu.

Ako drevomorku spoznať a ako sa jej zbaviť?

Stavbu napadnutú drevomorkou či inou drevokaznou špongiou spoznáte podľa výrazného zatuchnutého zápachu. Napadnuté drevo rýchlo trúchnivie – na jeho likvidácii sa podieľajú aj ďalšie mikroorganizmy, predovšetkým baktérie. Podlahy a trámy stráca svoju pevnosť a rúca sa.

Najčastejšou chybou, ktorej sa majitelia chalúp a domov pri likvidácii drevomorky dopúšťajú, je snaha odstrániť drevokaznú špongiu vlastnými silami. Zatiaľ čo u tesárika či červotoča istej nádeje na úspech máte, odstránenie drevomorky či trámovky (ďalšia cudzopasná huba) patrí do rúk odborníkov.

V praxi často vidíme, že zákazník sa snaží napadnuté trámy a podlahy zachrániť svojpomocne. Odstráni plodnice a postihnuté miesto ošetrí chlórovým bielidlom. Vlákna drevomorky sú však odolné a dezinfekčnými prostriedkami ich nezlikvidujete.

Aby ste sa drevokazných húb naozaj zbavili, je nutné odstrániť napadnuté drevo – a to aspoň v okruhu jedného metra od plodníc. Nezriedka musíme pristúpiť k demontáži podlahy alebo sa k drevokaznej hube prebúravame omietkou. Pokiaľ drevomorka napadlo murivo, je nutné ho tiež zlikvidovať.

foto drevomorky

Vysokotlaková impregnácia zabráni návratu drevomorky

Nové a nenapadnuté drevo ošetrujeme tzv. chemickou injektážou (služba likvidácie drevokazných húb a plesní). Materiál napúšťame pod tlakom až 30 barov zmesí fungicídu a insekticídu – druhá z látok zamedzuje výskytu drevokazného hmyzu (čítajte: Likvidácia červotoča: podľa čoho ho poznáte a ako sa ho zbavíte??).

Vďaka vysokému tlaku sa látka dostane až do stredu trámov, ktoré môžu ukrývať vlákna podhubia. Chemická zmes je zdraviu neškodná, nevymýva sa a ako účinná prevencia dokáže fungovať aj niekoľko desiatok rokov.

Dbajte na prevenciu

Proti drevomorcov fungujú najlepšie preventívne opatrenia. Pri stavbe domu investujte do vysušeného dreva (stavebný materiál z píl máva vlhkosť až 40 %) a uistite sa, že ho dodávateľ ošetril proti napadnutiu drevokaznými organizmami. Chybu neurobíte ani pokiaľ siahnete po doskách z tvrdého dreva (dub, orech, buk a ďalšie).

Zaistite si aj nezávislý stavebný dozor. Ponúka ho mnoho firiem i odborníkov na voľnej nohe, ktorí dohliadnu na správne dodržanie všetkých technických postupov. Tým získate istotu, že do novostavby nebude zatekať ani v nej nebude kondenzovať voda. Pokiaľ kupujete nový dom a máte s drevomorkou problémy, neváhajte objekt reklamovať.

Odporúčanie spokojných
zákazníkov

Požiadajte o konzultáciu

Nie ste si istí, či vám strechu nad hlavou neničí drevokazný hmyz a huby? Pošlite nám fotografie a správu - ozveme sa vám do 2 pracovných dní a poradíme vám, ako postupovať. Za obhliadku nehnuteľnosti (bez odbornej správy) účtujeme 60 €.

V akútnych prípadoch okamžite zavolajte na +421 918 080 279 alebo na +420 777 596 093.

Nahrávanie fotografií