07/2023 | 3 minúty čítania

Impregnácia dreva: prečo sa bez nej krovy vášho domu nezaobídu a ako ju aplikovať?

Drevené trámy vám doslova držia strechu nad hlavou. Rovnako ako pri iných organických materiáloch, aj drevu ale hrozí postupný rozklad; pri zvýšenej vlhkosti sa do neho pustí hniloba, veľké nebezpečenstvo hrozí aj od drevokazného hmyzu a húb. Životnosť trámov je našťastie možné chemickou impregnáciou predĺžiť o desiatky rokov. V článku sa dozviete, v čom sa jednotlivé impregnačné prístupy líšia, proti čomu chránia a či ich zvládnete vykonať vlastnými silami.

Správne ošetrené drevo je alfou a omegou zdravej stavby. Okrem odstránenia lyka a kôry je rezivo dôležité ošetriť zmesou prostriedkov na ničenie hmyzu (insekticídu) a húb (fungicídu). Ale zatiaľ čo mechanickú úpravu podstupuje stavebné drevo vždy, impregnácia sa často robí len naoko.

Bez nezávislého stavebného dozoru často nemáte šancu zistiť, či si s trámami a doskami do budúceho domu neprivážate nepozvaných návštevníkov. Miniatúrne vajíčka drevokazného hmyzu či spóry drevomorky – na prvý pohľad neviditeľné – sú ako časované bomby.

O drevokazných škodcoch vo svojom dome nemusíte roky vedieť – a vo chvíli, keď dajú svoju prítomnosť najavo, býva už drevo premorené a jeho statika narušená. Bližšie informácie o likvidácii drevokazných organizmov nájdete v našich starších článkoch:

Likvidácia tesárika: ako drevokazný hmyz spoznať a ako sa ho zbaviť?

Likvidácia červotoča: podľa čoho ho poznáte a ako sa ho zbavíte?

Drevomorka: ako ju zlikvidovať a prečo nepoužívať dezinfekčné činidlá?

Aké prípravky na impregnáciu využiť?

preventívne roztoky (bráni napadnutiu dreva): Bochemit QB, Lignofix E-Profi,

• preventívny prípravok pre drevo v exteriéri či interiéri so zvýšenou vlhkosťou: Bochemit Forte,

likvidačné preparáty (koncentrovanejšie, určené na ošetrenie napadnutých trámov odborníkom): Deron I, Lignofix I-Profi, Bochemit Plus, Xilix Gel Fongi+.

Impregnácia natretím

Túto metódu je možné využiť na impregnáciu tenkých dosiek alebo debnenie. Na povrch dreva sa prípravok nanáša štetcom. Zásadná je precíznosť, zručnosť a správne načasovanie jednotlivých náterov, aj preto je lepšie túto prácu prenechať odborníkovi. Pokiaľ nemáte s impregnáciou skúsenosti, môžete napáchať viac škody ako úžitku.

Majte tiež na pamäti, že pri krovoch a mohutnejšieho reziva natretie impregnáciou nestačí. Prípravok vsiakne len kúsok pod povrch – pri napadnutí trámu drevokazným hmyzom sa larvy jednoducho premiestnia hlbšie, kde budú v konzumácii dreva a narušovaní štruktúry nosných prvkov domu pokračovať.

foto impregnácia dreva

Tlaková impregnácia dreva

Aby zmes fungicídu a insekticídu trámom naozaj prestúpila, je potrebné siahnuť po tlakovej impregnácii dreva. Impregnačný prípravok sa do krovov vstrekuje pod tlakom až 30 barov. Na vnesenie roztoku slúžia otvory s priemerom 6,5 až 9 mm, ktoré sa do trámu navŕtajú vo vopred určených rozostupoch.

Vstreknutý impregnačný prípravok prestúpi drevom, naviaže sa na jeho štruktúru a zahubí všetky prítomné larvy červotoča a tesárika. Zároveň zabráni rastu a uchyteniu drevomorky a ďalšieho drevokazných húb.

Vysokotlaková impregnácia patrí vždy do rúk odborníka (služby chemická likvidácia drevokazného hmyzu a likvidácia drevokazných húb a plesní). V neskúsených rukách sa môže premeniť na nebezpečný nástroj. Je potrebné vedieť, koľko prípravku aplikovať av akých rozostupoch otvory vytvoriť. Nie každé drevo je možné navŕtavať – pri niektorých nosných trámoch narušením štruktúry znížite pevnosť a nosnosť krovu!

Ošetrenie a impregnácia starých trámov

Špecifickým prípadom sú staršie krovy, ktoré boli v minulosti buď ošetrené zle (alebo vôbec), popr. z dreva už impregnácia vyprchala.

V oboch prípadoch je potrebné ochranné prípravky znovu aplikovať. Aj tu patrí impregnácia do rúk špecialistov. Pred nanesením roztoku sa trámy musia očistiť od poškodeného dreva (kosením, obrúsením alebo vysatím); nasleduje odmastenie povrchu, neutralizácia (ak je drevo od holubieho trusu) a konečne samotná impregnácia.

Pred kúpou staršieho domu či chaty sa uistite, že krovy nie sú napadnuté drevokaznými škodcami – a ak áno, žiadajte zľavu. Využite našu službu inšpekcia nehnuteľnosti. Zistíme, či je objekt napadnutý drevokazným hmyzom alebo hubami a prípadne odporučíme, ako organizmy účinne zlikvidovať.

Odporúčanie spokojných
zákazníkov

Požiadajte o konzultáciu

Nie ste si istí, či vám strechu nad hlavou neničí drevokazný hmyz a huby? Pošlite nám fotografie a správu - ozveme sa vám do 2 pracovných dní a poradíme vám, ako postupovať. Za obhliadku nehnuteľnosti (bez odbornej správy) účtujeme 60 €.

V akútnych prípadoch okamžite zavolajte na +421 918 080 279 alebo na +420 777 596 093.

Nahrávanie fotografií